Google   Yahoo   All The Web   AltaVista   Kobala Attendeer een kennis 
Help mij om dit forum te laten bestaan! Doneer een vrij bedrag via paypal Doneer 1,30 per telefoon Detecting Community Forum Doneer 1,30 per telefoon Help mij om dit forum te laten bestaan! Doneer een vrij bedrag via paypal
 Zilverkeuren   Mededelingen aangaande het forum  
 RegistreerRegistreer   Log inLog in 
Detecting Community Forum -> Detectie Encyclopedie Het is nu Vr Mrt 29, 2024 1:56
Detectie Encyclopedie is 509.941 maal geraadpleegd
 
 Categorie    
 5  -  A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z  -  Alles
Grootste informatiebron: WikiPedia
  
  
es Algemeen
Een es (ook: eng, enk of bolle akker) is een verhoogde akker, vaak te vinden op zandgronden in het oosten van Nederland zoals in Drenthe, Overijssel of Gelderland.

Benaming
In Drenthe en het noorden van Overijssel is es het gangbare woord, net als in Twente en de Gelderse Achterhoek. In Salland en op de Veluwe wordt het woord enk vaker gebruikt. In de Liemers, het westen van Gelderland en in het Gooi spreekt men van eng. Maar overal heeft zo'n gebied dezelfde kenmerken.
In de Achterhoek en Twente waren ook kleinere essen, die behoorden tot een boerderij. Deze individuele essen werden kampen genoemd. Toen de grond schaars werd ging men over tot het exploiteren van ook de lager gelegen vochtige terreinen. Deze maten werden gebruikt om plaggen te steken en vee te weiden. Het verschil in hoogte tussen de kampen en de maten werd daardoor alleen maar groter en die verschillen zijn nog steeds medebepalend voor het landschap.

Plaatsnamen
Het bestanddeel -ink in veel Oost-Nederlandse plaats- en achternamen heeft geen relatie met het woord enk.
In Emmen is de es net buiten het stadscentrum lange tijd bewaard gebleven, maar heeft inmiddels moeten wijken voor een parkeerplaats. De naam van de wijk Bargeres in Emmen refereert nog aan het es-verleden van de stad. In het buurtschap Zuidbarge is nog een es bewaard gebleven.
In Zwolle is de Oosterenk van oorsprong een enk.

Zie ook esdorp.
Gestart door:
Wicher

(Bewerk) (Verwijder)
esdek Archeologie
dikke humeuze laag ontstaan door eeuwenlange bemesting; beschermt de oorspronkelijke bodem tegen ploegen en andere verstoringen
Gestart door:
Tejon

(Bewerk) (Verwijder)
esdorp Algemeen
Een esdorp of brinkdorp is een dorpsvormen op de zandgronden in Nederland, over het algemeen ontstaan in de Hoge middeleeuwen. Esdorpen zijn te vinden in Drenthe zoals Diever, Orvelte, Dwingeloo,Rolde, Norg en Vledder. Ook Emmen, Assen en Groningen zijn van oorsprong esdorpen. Een ander gebied met veel oorspronkelijke esdorpen is het Gooi (bijvoorbeeld Laren).

De dorpen hebben een aantal gemeenschappelijke kenmerken:

    Er is een brink.
    Oorspronkelijk lag zo'n brink aan de rand van het dorp (vergelijk het Engelse brim (= rand)) waar de koeien en schapen 's avonds en 's ochtends bijeenkwamen. Op die brink plantte men eiken of populieren om te gebruiken als bouwmaterialen. Door de groei van de dorpen kwam die brink later vaak in het centrum van het dorp te liggen. Bovendien vonden op de brink wel markten plaats, waardoor het een centrale functie kreeg. Het moet onderscheiden worden van het vroeg-middeleeuwse tij, dat meestal een meer menselijke functie had, en dus niet voor het vee.
    Er is een es.
    De es was de gemeenschappelijke akker. Vaak ligt deze wat hoger dan het dorp.
    Er is een beek.
    In beekdalen werd over het algemeen het hooi geteeld om als wintervoer voor het vee te dienen.
    Langs de beek liggen madelanden (weilanden, vergelijk het Engelse meadow) en hooilanden.
    Die madelanden werden gemeenschappelijk beweid door koeien. De nattere hooilanden werden eens per jaar gemaaid.
    Er is een veld (heide).
    Op dat veld werden de schapen van het dorp gehoed door de dorpsherder. Diverse namen wijzen nog op de relatie tussen dorp en veld, zoals Dwingelderveld (het veld van Dwingeloo, nu een nationaal park) en Orvelterveld (het veld van Orvelte, nu een landbouwgebied met nieuwe boerderijen).
    De boerderijen staan bij elkaar in het dorp.


Zie ook es en akker
Gestart door:
Wicher

(Bewerk) (Verwijder)
Er zijn momenteel 3 verwijzingen onder es.
Pagina 1 van 1  
 Categorie    


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Googlepagina: GooglePullerPagina