Google   Yahoo   All The Web   AltaVista   Kobala Attendeer een kennis 
Help mij om dit forum te laten bestaan! Doneer een vrij bedrag via paypal Doneer 1,30 per telefoon Detecting Community Forum Doneer 1,30 per telefoon Help mij om dit forum te laten bestaan! Doneer een vrij bedrag via paypal
 Zilverkeuren   Mededelingen aangaande het forum  
 RegistreerRegistreer   Log inLog in 
Detecting Community Forum -> Detectie Encyclopedie Het is nu Do Mrt 28, 2024 18:45
Detectie Encyclopedie is 508.967 maal geraadpleegd
 
 Categorie    
 5  -  A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z  -  Alles
Grootste informatiebron: WikiPedia
  
  
munt Voorwerpen
Plaatje metaal van veelal ronde vorm.
Munten komen nietemin in veel vormen voor.
Gestart door:
Wicher

(Bewerk) (Verwijder)
munt met gaatje Algemeen
Een muntje boven de deur spijkeren deden ze uit een of ander bijgeloof, hield de geesten weg of bracht geluk of zoiets. Als deze gulden boven de deur gespijkert was dan hadden ze wel erg veel last van geesten of hadden ze heel veel pech, normaal was het hooguit een duit of een stuiver.

[toevoeging van Zoltan]
Leuk verhaal, over boze geesten kende ik nog niet. Over dat spijkeren heb ik ook verschillende dingen gelezen. O.a. pas nog, dat een munt destijds op een paal werd geslagen op een akker om het eigendomsrecht aan te geven.

Rekenpenningen (speelpenningen) zie je ook vaak met gaatjes. Ik las ergens, dat die gaatjes erin werden gemaakt om ze aan een koordje te kunnen rijgen. Dat was makkelijk tijdens het kaarten, dan had je ze allemaal bij elkaar.

Een andere versie over gaatjes in rekenpoenningen herinner ik met net opeens. Ze werden op de marktkraam gespijkerd om aan te geven dat er niet mee kon worden betaald. Veel mensen konden niet lezen, en voor hun was het lastig om al die munten die er circuleeerden van elkaar te kunnen onderscheiden.

[toevoeging van Sonnema]
Dat geld niet alleen voor marktkraampjes maar ook voor herbergen

[toevoeging van Jer0me]
Ook werd vroeger (rond de 18e eeuw) meestal als er gebouwd werd een munt tussen de bakstenen gelegd.
Dit heeft niets met dat gat te maken, maar denk, vertel het even.
M'n opa heeft toen hij nog 8 jaar oud was ook eens een Generaliteits-gulden gevonden, die rolde zo naar hem toe, toen ze een oude hoeve af waren het breken die stamde uit de 18e eeuw.
Gestart door:
Wicher

Gewijzigd door:
(laatste onderaan)
Wicher
(Bewerk) (Verwijder)
muntcapsule Algemeen
Gestart door:
Wicher

(Bewerk) (Verwijder)
muntgewicht Algemeen
Een muntgewicht werd gebruikt door de muntenmakers om het excacte gewicht van een munt te bepalen.
Het gewicht en de munt werden op een weegschaaltje gelegd en de munt werd net zo lang bijgevijld tot deze het juiste gewicht had.
Gestart door:
Wicher

(Bewerk) (Verwijder)
muntgewichtje Algemeen
Gestart door:
Wicher

(Bewerk) (Verwijder)
munthouder Algemeen
Een munthouder (Engels: coin holder, Duits: Münzfolder) is een vierkant kartonnetje met centraal rond gat, bekleed met doorzichtige kunststof. De houder wordt dubbelgevouwen om de munt en geplakt waardoor de munt aan beide zijden zichtbaar blijft. Er zijn ook ronde houders van harde doorzichtige kunststof waarvan de de delen op elkaar geschroefd worden (muntcapsules).
Gestart door:
Wicher

(Bewerk) (Verwijder)
muntmeester Algemeen
Een muntmeester (Engels: mint master, Frans: directeur de l'hôtel de la monnaie, Duits: Münzmeister) is de hoogste baas van een munthuis. Hij is verantwoordelijk voor het naleven van de voorschriften van de muntheer. Op dit moment is Maarten Brouwer muntmeester van de Koninklijke Nederlandse munt. Ieder jaar brengt de Koninklijke Nederlandse munt een door de muntmeester zelf uitgebrachte muntmeesterset uit in een kleine oplage die via internet en dag van de munt dagen verkocht wordt aan verzamelaars.

Zie ook muntmeesterteken en muntteken
Gestart door:
Wicher

(Bewerk) (Verwijder)
muntmeesterteken Algemeen
Het muntmeesterteken en muntteken (Engels: privy mark, Frans: différent, Duits: Münzmeisterzeichen) is een symbool dat samen met het muntteken wordt geslagen op de Nederlandse, Luxemburgse en enkele andere munten waar de Koninklijke Nederlandse munt munten slaat die dienen als wettig betaalmiddel. Deze traditie stamt uit de vijftiende eeuw. Op 26 november 1816 werd bij Koninklijk Besluit vastgesteld dat het munt- en muntmeesterteken voortaan op iedere door de Rijksmunt geslagen munt moest worden aangebracht. Het gebruik van zowel een muntteken als een muntmeesterteken is vrij uniek te noemen.

muntteken
Het muntteken geeft in een symbool het land van uitgifte aan. Sinds 1816 zijn alle door de 's Rijksmunt (tegenwoordig Koninklijke Nederlandse munt) geslagen munten voorzien van een muntteken. Het muntteken op de door de KNM geslagen munten stelt een Mercuriusstaf voor. Mercurius is immers de Romeinse god voor handel en verkeer.

muntmeesterteken
De muntmeester is de algemeen directeur van de Koninklijke Nederlandse munt (voorheen 's Rijksmunt). In 1792 werd het muntmeesterteken ingevoerd. De eerste muntmeester, Y.D.C Suermondt, heeft in zijn loopbaan tweemaal van muntmeesterteken gewisseld. In een later stadium werd het muntmeesterteken onttrokken aan de naam van de desbetreffende muntmeester. De muntmeester die na de Tweede Wereldoorlog aantrad, dr. J.W.A. van Hengel, veranderde het muntteken in een visje.
Gestart door:
Wicher

(Bewerk) (Verwijder)
muntteken Algemeen
Een muntteken (Engels: mintmark, Frans: différent d'atelier, Duits: Beizeichen) is het teken (merk, afzender) die door het munthuis wordt afgegeven op de munt.

Zie ook muntmeesterteken
Gestart door:
Wicher

(Bewerk) (Verwijder)
Er zijn momenteel 9 verwijzingen onder munt.
Pagina 1 van 1  
 Categorie    


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Googlepagina: GooglePullerPagina